Meteen naar de inhoud

De grijns van Griinta 53-11

 

“Maarten Tjallingii gaat voor de uitgave van een nieuw T-shirt met een groep van 70 wielrenners de Posbank op. Boven aan de klim krijgt hij het shirt – de Griinta 53 11 – Edizione La Maglia Azzurra – overhandigd.” meldt Omroep Geldeland op 8 juli 2016. Hoe is dat zo gekomen?

In mei 2016 wint een Arnhemse Superman in Arnhem de Maglia Azzurra (blauwe trui) in de Giro d’Italia. Vooral de wijze waarop Maarten Tjallingii op zijn eigen Posbank de giro-blauwe trui voor de beste klimmer veroverde en daarna nog tientallen kilometers lang bleef lachen naar zijn Arnhemse fans heeft veel positieve reacties losgemaakt. Daarom is nog voordat de Giro de stad uit was direct de Griinta 53-11 blauwe trui in productie genomen, om het giro-blauw ook na de laatste etappe in Arnhem te houden. Griinta is de Tjallingii versie van grinta, Italiaans voor doorzettingsvermogen, en 53-11 is het zware verzet waarmee Maarten Tjallingii ook buiten Energiestad Arnhem (in de Giro 2016 met rugnummer 178) zijn favoriete bergen opvliegt.

2016mt

tjallingiilacht

Frank Heinen vergeleek onze grijnzende wielerheld in HP/De Tijd meteen met Superman en zag zijn artikel op Twitter nog tientallen keren langs komen.

 

Geplande winst op eigen berg, vat Dennis Meinema het Nederlandse deel van de Giro in NRC samen. Met natuurlijk een foto van een grijnzende Tjallingii, King Of the Mountains (KOM), tijdens een van zijn doorkomsten op de finishlijn in Arnhem.

In Nederland was het stralend weer. In Italië niet. Dat Tjallingii de Maglia Azzurra na de rustdag in Italië al meteen moest afstaan aan een onbeduidende Italiaan zal zijn Arnhemse aanhangers worst wezen. Er liggen aan de voet van de Posbank immers 178 Giro-blauwe truien op hem te wachten, die zijn fans via crowdfunding bij Okimono hebben besteld. De gelimiteerde editie is in no time uitverkocht, dus in het Giro-Blauwe Posbankklassement komt niemand onze superman deze Giro meer voorbij.

Bovendien blijft hij in Italië de leider in de Traguardo Volante (TV), een klassement voor aanvallers waarvan niemand precies weet hoe de stand na de passage op de Posbank precies wordt berekend. Zolang Maarten Tjallingii TV punten blijft pakken op de Italiaanse Posbanken is iedereen tevreden. Na twee weken heeft hij de koppositie in de Traguardo Volante slechts één dag hoeven delen met een Italiaanse aanvaller.

Ook in de tijdrit door de Chianti streek kan Maarten Tjallingii weer lachen. Hij eindigt na ploeggenoot @rogla op de negende plaats.

Op de dag voor de Koninginnerit door de Dolomieten, waarop ploeggenoet Steven Kruijswijk de Maglia Rosa (de roze leiderstrui) verovert, pakt hij er nog snel drie TV punten om weer fier aan kop te gaan.

mentortjallingii
Als na twee weken Steven Kruijswijk de Maglia Rosa mag verdedigen glundert mentor Tjallingii voor de NOS. Nu de cirkel bijna rond is, promoveert hij van de blauwe naar de roze wolk. En als de finish in Turijn ter sprake komt: “Ik begin nu al te lachen”. Fietsen met Maarten Tjallingii blijft genieten. Ook voor zijn ploeggenoten, die af en toe wel wat hulp kunnen gebruiken.

Alles is nu gericht op het verdedigen van de Roze Trui. Tjallingii rijdt kilometers op kop: “In vlakke ritten kan ik mijn werk doen. En wat is er dan beter dan dat onze kopman goed zit bij ons in het wiel en dat de rest op de wapper hangt?” Het kopwerk van Tjallingii brengt zelfs gerenommeerde renners tot wanhoop. “Er reden 26 renners weg en wij dachten: die mogen rustig 20, 25 minuten pakken. Maar Maarten Tjallingii reed op kop en die gaf vol gas. Na twee uur kwam Alejandro Valverde vragen of het iets rustiger kon, want hij moest plassen”, lacht Bram Tankink na de achttiende etappe voor de NOS camera.

forzastevie
vliegfiets valpartij

Bij de grensovergang Italie – Frankrijk knalt Rozetruidrager Steven Kruijswijk aan het begin van een lange afdaling tegen een muur van sneeuw. Terwijl Steven al wil afdalen gaat zijn fiets recht omhoog. Kruijswijk krabbelt snel overeind, maar verliest kostbare tijd in afwachting van zijn vervangende fiets. Ondanks blessures aan rib, flank en voet gaat hij de ontketende daalkampioen Nibali vol overtuiging achterna, maar de achterstand is te groot. Hij verliest vijf minuten en de roze trui. Ook de volgende dag weet hij bergop nog goed mee te komen, maar verder dan plaats vier in het klassement komt hij niet meer.

Aan de vooravond van de laatste etappe vraagt Jos van Emden aan Maartjen Tjallingii of hij nog griinta heeft voor een stuntje in Turijn. Vol voorpret verklapt hij het plan aan de NOS, die het bericht met enige vertraging naar buiten brengt: “Van Emden heeft zijn plan al besproken met de meest ervaren man uit de Lotto-Jumbo-ploeg, Maarten Tjallingii. “Ik zei tegen hem: morgen gaan we in de aanval, hè. Als we de roze trui niet hebben.” Tjallingii telt zijn tandjes (53 11) na en kan opnieuw lachen: “Kijk, de koers is pas over als ‘ie helemaal over is”, grinnikt de routinier veelbetekenend voordat hij aan zijn allerlaatste etappe in een grote wielerronde begint, noteert de NOS.

En iets voor half vier gaan ze. Max Verstappen is gecrasht in Monaco, Nederlandse roeiers doen het goed in Luzern, Maarten Tjallingii en Jos van Emden gaan er in de slotetappe van de Giro vandoor op weg naar de finish in Turijn. Ze moeten acht keer een Posbankje over en pakken 30 seconden voorsprong. Na een rondje is dat al 50 seconden. De sprintersploegen zetten de achtervolging in, maar Maarten en Jos hebben nog griinta.

laatstedag

15:32 Km 95: attacco di M. TJALLINGII (178), J. VAN EMDEN (179).
15:32 Il vantaggio di M. TJALLINGII (178), J. VAN EMDEN (179) sul gruppo è di 37s.
15:34 Il vantaggio di M. TJALLINGII (178), J. VAN EMDEN (179) sul gruppo è di 32s.
15:36 Km 107: vantaggio dei battistrada 38s.
15:39 Passaggio 2° sul traguardo: Ritardo del gruppo 42s.

Maarten Tjallingii en Jos van Emden komen als eersten over de finish in het Arnhem van het zuiden.

15:47 Il vantaggio di M. TJALLINGII (178), J. VAN EMDEN (179) sugli inseguitori è di 37s.Ritardo del grupp
15:54 Vantaggio di M. TJALLINGII,J. VAN EMDEN su G. BRAMBILLA,T. WELLENS,M. BOARO: 25s.
16:02 Vantaggio dei battistrada sugli inseguitori: 43s . Ritardo del gruppo 56s. M. TJALLINGII (178), J. VAN EMDEN (179) guadagnano qualcosa su
G. BRAMBILLA (62), T. WELLENS (111), M. BOARO (192)

16:20 Il vantaggio di M. TJALLINGII (178), J. VAN EMDEN (179) sul gruppo Maglia Rosa è di 39s
16:26 in testa : M. TJALLINGII (178), J. VAN EMDEN (179) a 1 Km. dal passaggio. COLEDAN in testa al gruppo
16:31 Il vantaggio di M. TJALLINGII (178), J. VAN EMDEN (179) sul gruppo è di 8s.

16:32 Maarten Tjallingii lanceert tijdrijder Jos van Emden. Jos gaat nog een keer als eerste over de finish, maar wordt in het laatste rondje toch opgeslokt door de sprinters. Nizzolo wint de sprint, maar wordt gediskwalificeerd omdat hij een mede-sprinter tegen de muur had gekwakt. En Maarten Tjallingii wordt derde in het aanvallersklassement (Fuga Generale), verslaat Trentin in de Traguardo Volante en is de eerste niet-Italiaan in het sprintersklassement voor de Maglia Rossa.

derde TV2 ereitialiaan

Bij de afsluiting van de Giro mag mag Maarten Tjallingii voor de NOS camera’s nog een keer lachen na de actie van de dag. “Ik heb wel echt plezier gehad om zo gas te geven.”
Het publiek weet inmiddels hoe aanstekelijk dat is en ziet bij Steven Kruijswijk ook een lachje tevoorschijn komen.

actievandedag samenlachen

blijvenlachen

In Style: ook in Turijn blijven lachen naar het Arnhemse publiek.

Maar wie “Tjallo” wil laten stoppen moet dat minstens zever keer zeggen.

Dus krijgt hij nog een afscheidstoer. Sep Vanmarcke wint de ZLM Toer.

hardwerken
De wielerloopbaan van Tjallingii zit er op, hij reed de Ster ZLM Toer “op de manier waarop hij bekend is geworden: hard werkend in dienst van de ploeg” meldt de NOS.
“Maar voor Tjallingii bestaat er geen rustig aan. En dus reed hij zichzelf in de proloog het snot voor ogen. En in de vier etappes erna deed hij het opnieuw, en opnieuw, en opnieuw. … Stoempen en sleuren in dienst van de ploeg, kilometers lang.” schrijft Thijs Zonneveld in AD Sportwereld.

“Tjallingii kon veel, verschrikkelijk veel. In heel wat koersen was hij beter dan de kopman, maar op een of andere manier was hij allergisch voor de bloemenruiker. Tjallingii was een ongecompliceerd beest op de fiets die meer hield van beestachtigheid dan van winnen. Het ranselen van de pedalen sec leek een hobby voor Maarten. Vaak heb ik hem ervan verdacht dat het winnen van wedstrijden beneden zijn waardigheid lag.” schrijft Peter Winnen in NRC (“Het beest in Maarten Tjallingii”).

Gestopt? We tellen even door.

Komt de Vuelta naar Gelderland zodat Maarten Tjallingii in 2019 nog twee keer op de Posbank kan pieken? Het Maarten Tjallingii effect is nog lang niet uitgewerkt.

Wie wel stopt, is geletruidrager Zlatan. En die is pas 34.

En zo blijft de giro-cirkel rond. Dus kijken we nog een keer naar dag drie: “Dit was mijn droom. In mijn stad op het podium” na de beklimming van de Posbank (voor de liefhebber: 988 watt over 33 seconden).
inmijnstadophetpodium

Het songfestival zijn we al lang weer vergeten

PSV heeft Ajax verslagen dankzij de blauwe truien van De Graafschap


En ook de blauwe truien van IJsland zijn populair

Tijd voor een biertje

Hoe moeten we ons Maarten Tjallingii als coachend wielrenner herinneren? “Dat je een doel stelt en daar voor gaat. En dat je vooral ook het plezier ervaart in wat je doet” vertelt hij aan de vooravond van zijn laatste koers. Dus niet alleen ontsnappen, maar ook blijven lachen naar het publiek. Dat zullen we onthouden.

Over naar Mii.

opdeposbank

Zeven keer stoppen, dan kunnen we ook wel even wachten op de 178 definitieve blauwe truien.

Het werd uiteraard een fotofinish.
fotofinish Griintaride01 (doorspoelen naar 9:25)

Na de afdaling gingen de fans in conclaaf om ook voor zichzelf een shirt te ontwerpen. Na veel zwoegen kwam het net op tijd voor de Giro van 2017 in de voorverkoop.

En op 17 mei 2017 kwam er een definitieve finishstreep op de top van de Monte Tjallingii.